De bandweefkam is het eerste setje waar het allemaal mee begon eind 2013 en nog steeds is het één van de populairste doe-het-zelf sets.
Ontstaan
Ergens aan het einde van 2013 leek het me erg leuk om te leren bandweven, maar ik kon er geen goede instructies en weefkammen voor vinden. Omdat het er niet was, besloot ik om zelf te proberen of ik een kam kon maken. Een half jaar ervoor had ik een cursus lasersnijden van mijn partner als verjaardagscadeau gekregen en ik besloot te kijken of ik met deze techniek een weefkam kon maken.
Historische vondsten
Na wat onderzoek had ik een paar Romeinse vondsten van weefkammen gevonden, maar deze waren niet uit één stuk hout gemaakt. Door ook even op re-enactment festivals rond te kijken kon ik tot een ontwerp komen dat makkelijk te produceren is, maar wel gebaseerd is op archeologische vondsten.
Ontwerpen
Dankzij mijn tijd bij de kunstacademie had ik al wat ervaring met ontwerpprogramma’s en lukte het om mijn ontwerp uit te werken in Adobe Illustrator. Met de hulp van het Fablab heb ik de tekening omgezet naar bestanden voor de lasersnijder en was het eerste prototype een feit!
Omdat ik zelf nu zoveel gezocht had naar informatie en een mooi ontwerp had, leek het me leuk om dit te delen met anderen. Na veel gezoek op internet, in literatuur en door veel uitproberen heb ik een beschrijving erbij gemaakt. Met twee bolletjes garen en een spoeltje erbij was het eerste setje geboren! Inmiddels waren we wel een half jaar verder, in juni 2014.
Productie
Er gaat heel wat werk zitten in het maken van de weefkammen. Het hout moet afgeplakt, de kammen moeten gesneden worden, geschuurd en hetzelfde voor de spoelen. Daarna worden de spullen verzameld en in de zakjes gebundeld. Hieronder een fotoverslagje van het maken van een weefkam.
Evolutie
Een tijdje lang heb ik de productie van de weefkammen uitbesteed, maar omdat het werken met de lasersnijder wel erg leuk was, ben ik de weefkammen zelf gaan produceren bij het Fablab. Het ontwerp is in totaal drie keer aangepast. Één keer omdat bij het prototype er eigenlijk één gaatje te veel (of één sleuf te weinig, het is maar hoe je het ziet) in zat. In de nieuwe versie zat een sleuf extra. Deze versie heb ik lang gemaakt en zelf ook gebruikt, maar na wat feedback van een gebruiker bij wie hij snel stuk was gegaan heb ik een nieuwe versie gemaakt. Gelijk aantal sleuven en gaatjes, iets platter en wat solider dan de eerdere versies. Langzaam maar zeker wordt de kam steeds beter!
Heb je op- of aanmerkingen over de weefkammen? Laat het weten, ik ben altijd bezig met ze te verbeteren. Wat moois ermee gemaakt en wil je het delen? Laat het vooral even weten, ik ben erg benieuwd naar de resultaten!