Doe-het-zelf pakketten

Met deze leuke en uitdagende pakketten kan iedereen oude vaardigheden leren! Toenterijde onderzoekt constant de mogelijkheden voor nieuwe pakketten, om ze vervolgens zelf te ontwerpen en met de hand samen te stellen. Hieronder zijn de verschillende pakketten te zien, met een voorbeeld van wat ermee gemaakt zou kunnen worden.

Omdat Toentertijde nauw samenwerkt met ARRE Remaining History zijn de pakketten in deze webshop te verkrijgen en in de Etsy store van Toentertijde. Wilt u deze pakketten verkopen in uw (museum)winkel? Neem dan contact op met archeologiecatalogus@gmail.com. Dit is een samenwerkingsverband tussen verschillende zzp’ers in de archeologie die unieke archeologische producten maken.

 

Bandweven

dscn2474dscn2833

Het weven van smalle banden is een van de oudste soorten weven die we kennen.Vanaf de nieuwe steentijd zijn er al voorbeelden van textiel die op deze manier in elkaar gezet zijn, gevonden. Van de spullen die gebruikt zijn om dit te weven, is er helaas nog niets uit die periode bekend. Het vroegste voorbeeld van het weven met een bandweefkam stamt uit de Romeinse tijd.

Bandweven is makkelijk te leren en de spullen zijn eenvoudig mee te nemen. Traditioneel werden banden gebruikt om water te dragen, kleding te versieren en ongeveer overal waar iets vastgemaakt of geknoopt moest worden. Tegenwoordig gebruiken we vaak een stukje touw of een elastiekje, maar deze zijn makkelijk te vervangen door een mooie handgeweven band.

Ervaar met deze set hoe leuk het is om een band te weven op een
manier die duizenden jaren oud is!

De bandweefset is hier te verkrijgen.

 

Kaartweven

dscn2991dscn2891

Het weven van complexe smalle banden is een oude weeftechniek. In Europa is deze techniek vanaf de bronstijd bekend, maar de meeste vondsten komen uit latere periodes. Bekende voorbeelden van deze techniek zijn bijvoorbeeld de stukken textiel die aangetroffen zijn in het vorstengraf van Hochdorf en de zoutmijnen van Hallstatt.
Met kaartweven kunnen complexe patronen in banden geweven worden. Naast dat deze banden mooi, kleurrijk en dus erg decoratief waren, zijn ze ook uitzonderlijk sterk. Dit komt omdat de scheringdraden om elkaar heen draaien. Mocht één van deze draden knappen, dan nog zal de band niet scheuren.  De banden werden om kleding te versieren, als riem of als band om iets mee vast te zetten.

Met deze set kan je ervaren hoe leuk het is om een complexe band met prachtige patronen te weven op een traditionele manier!

De kaartweefset is hier te verkrijgen.

 

Mand vlechten

dscn2996dscn2901

Het maken van manden wordt al eeuwen lang gedaan. Omdat gewerkt wordt met materialen die in de natuur te vinden zijn, is het erg waarschijnlijk dat ze in de prehistorie al manden vlochten. Helaas is het materiaal erg vergankelijk en hebben we er dus weinig bewijs voor.
Gelukkig zijn er in Nederland in natte omstandigheden een paar voorbeelden van gevlochten materiaal teruggevonden. Bijvoorbeeld de vondst van een fuik van 2000 jaar oud bij de Leidsche Rijn, die dicht gevlochten is van wilgentenen. Oudere fuiken werden vaak met een andere vlechttechniek gemaakt, namelijk het open vlechten wat ook wel fitsen of twijnen genoemd wordt. Een voorbeeld hiervan is de fuik van Bergschenhoek die gemaakt is van rode kornoelje en 6000 jaar oud is.

Met deze set kan je zelf de basis van het mandvlechten leren en ervaren hoe het is zelf een prachtig mandje te maken!

De mandvlechtset is  hier te verkrijgen.

 

Bijenwaskaars maken

dscn3005dscn2867

Bijenwas is een natuurlijk product dat vroeger op vele verschillende manieren werd gebruikt.

Bijenwas werd onder andere gebruikt als schoonheidsproduct, om draden te verstevigen, om verf te maken, om iets waterafstotend te maken en om kaarsen mee te maken.

De oudste kaarsen van bijenwas zijn 1400 jaar oud en gevonden in zuid-Duitsland.

In deze set zitten de materialen die je nodig hebt om zelf twee tot acht waskaarsen te maken van heerlijk geurende bijenwas.

De bijenwasset is  hier te verkrijgen.

 

Amulet maken

dscn3021dscn2853

Meer dan 30.000 jaar geleden maakten de eerste mensen al kunst in de vorm van prachtige afbeeldingen op muren van grotten en beeldjes van ivoor, klei of steen.
Waarom men deze afbeeldingen maakte, weten we nog steeds niet zeker. Vaak wordt gedacht dat deze kunstuitingen ceremonieel of ritueel zijn en dus iets zouden moeten afroepen.

Met deze set kan je aan de hand van voorbeelden van prehistorische kunst uit een zachte steensoort een amulet maken.

De amuletset is hier te verkrijgen.

 

Maliënarmband maken

dscn3019dscn2843

Maliën zijn in elkaar geklonken of gebogen ringetjes die samen een harnas vormen.

Dit harnas bood een goede bescherming, hoewel het wel redelijk zwaar was.
De eerste vondsten van een maliënharnas stammen uit IJzertijd. In Denemarken, maar ook in Nederland zijn resten van maliënharnassen uit deze tijd aangetroffen.

Met deze set kan een armband met de vier-in-één methode gemaakt worden en daarmee de basis van het maliën maken geleerd worden.

Ervaar ook hoe leuk het is om met deze techniek aan de slag te gaan!

De maliënset is  hier te verkrijgen.

 

Inkt maken

dscn2393dscn2818

Als je vroeger wat wilde schrijven, moest je vaak zelf je inkt maken. Al vanaf de Romeinse tijd is ijzergallus inkt één van de meest populaire soorten inkt. Een andere bekende inktsoort is walnoteninkt, die een lichtbruine kleur geeft.

In  deze set vind je de materialen om zelf ijzergallusinkt en walnoteninkt te maken, met daarnaast nog drie recepten voor andere soorten en kleuren inkt.

Ook benieuwd hoe het is om helemaal zelf inkt te maken? Ervaar het met deze set!

De inkt set is  hier te verkrijgen.

Breivork

dscn3028dscn2883

De oudste lucetten die zijn gevonden komen uit de periode van de Vikingen. Zij maakten deze breivorken uit de neusbotten van koeien. De koorden die ze ermee maakten gebruikten ze als riem, versiering van kleding of voor een sterk touw. Na het jaar 1200 raakte deze techniek in de vergetelheid, totdat het tussen de 17e en 19e eeuw weer erg veel gebruikt werd.

Met een breivork kunnen verschillende soorten banden voor bijvoorbeeld tassen, riemen, sleutelhangers of armbanden gemaakt worden.

In deze set zit alles om aan de slag te gaan met deze veelzijdige oude techniek. Probeer het ook eens!

De breivork set is  hier te verkrijgen.

Romeins Mozaïek

dscn3012dscn2922

Mozaïek is een oude kunstvorm waarbij er van kleine steentjes afbeeldingen gemaakt worden. In het oude Griekenland werden mozaïeken gebruikt om kopieën te maken van schilderijen en beelden. De Romeinen namen het gebruik enthousiast over en versierden hun vloeren, zuilen en soms ook muren met deze techniek. In Nederland is de enige Romeinse villa die mozaïek op de vloeren had, de villa van Bocholtz-Vlengendaal.

In deze set vind je alles om zelf een Romeins mozaïek te maken. Maak met de voorbeelden een replica van een mozaïek uit Italië, of bedenk zelf een mooi ontwerp!

De mozaïek set is  hier te verkrijgen.

0 Comments