Workshops en demonstraties

Workshops en demonstraties zijn zeer geschikt om op een leuke, creatieve manier het verleden tot leven te brengen.

De workshops van Toentertijde zijn te boeken op locatie voor bijvoorbeeld vriend(inn)en dagen of (vrijgezellen)feestjes. Omdat deze workshops technisch vaak moeilijk zijn en er geduld en concentratie voor nodig is, zijn de workshops bedoeld voor (jong) volwassenen vanaf 16 jaar. Voor jongere kinderen is het zeker mogelijk om een activiteitenprogramma (bijvoorbeeld met archeologische & historische knutselactiviteiten en actieve spellen) op te stellen voor bijvoorbeeld kinderfeestje, neem hiervoor contact op.

Daarnaast is het mogelijk om deze workshops, of een demonstratie van de technieken, op een historisch correcte manier te geven bij een museum. Neem contact op met info@toentertijde.nl voor meer informatie.

Glaskralen maken en je eigen sieraad ontwerpenkralen-maken

Maak bijzonder sieraad van de kralen die je zelf met hitte en geduld hebt gevormd. Ervaar de kunde en de concentratie die nodig is om van het glazen staafje een prachtige kraal te maken, met de kennis dat men dit in het verre verleden, met primitivere middelen ook deed. Nadat we een aantal kralen gemaakt hebben, combineren we de gemaakte kralen in een sieraad naar keuze of eigen ontwerp.

Duur: 4 uur, 1-6 deelnemers.

€200

 

 

Inkt maken en kalligraferenworkshop-inkt

Leer zelf inkt te maken, een ganzenveer te snijden en aan de hand van middeleeuwse voorbeelden te kalligraferen op papyrus of perkament. Ga vervolgens naar huis met je eigen inktsoorten, ganzeveer en je kunstwerk!

Duur: 3 uur, 1-10 deelnemers

€150

 

 

compliatie-textielTextielworkshop

Leer van draad tot eindproduct iets moois te maken op een oude manier. Voor een textielworkshop kan je kiezen uit één van de volgende technieken: sprangen, kaartweven, bandweven en naaldbinden. Sprangen is een oude techniek die ook wel Egyptisch Vlechten genoemd wordt. Hiermee kunnen netten, tassen, sjaals of kledingstukken gemaakt worden. Kaartweven is een complexe weeftechniek die vanaf de IJzertijd bekend is. Hiermee kunnen mooie patronen in banden geweven worden. Bandweven is een simpelere manier van weven, maar ook hiermee kunnen mooie banden geweven worden. Naaldbinden is een techniek waarmee je door middel van lussen te maken met een naald iets maakt. Handschoenen, een muts of sokken zijn erg geschikt voor deze techniek.

Duur: 4 uur, 1-10 deelnemers

€200

 

 

Wolverfworkshopwol-verven

Leer hoe je met plantaardige materialen wol kan verven en welke planten welke kleur geven. Terwijl de wol staat te
trekken kunnen we oefenen met spinnen of met het werken met een
breivork. Ga ten slotte naar huis met je eigen geverfde wol!

Duur: 4 uur, 1-10 deelnemers

€200

 

 

 

malien-workshopMaliënsieraad maken

Leer verschillende manieren om maliën in elkaar te klinken en de mogelijkheden die er zijn om verschillende armbanden en kettingen te maken. Uiteindelijk ga je naar huis met je eigen middeleeuws-moderne sieraad.

Duur: 4 uur, 1-6 deelnemers

€200

 

 

Prehistorische kunstprehistorische-kunst-2

Maak aan de hand van prehistorische voorbeelden je eigen prehistorisch kunstwerk. Dit kan door met oker en houtskool te schilderen en/of een amulet te maken van speksteen. Ondek de prehistorische kunstenaar die in je schuilt!

Duur: 2-3 uur, 1-10 deelnemers

€150

 

 

 

Prehistorisch Koken

Heb je je ooit afgevraagd hoe men in de vroege prehistorie gekookt heeft, zonder potten, pannen, snijplanken en messen? En wat aten ze zoal? Ontdek het met deze workshop! We gebruiken verschillende technieken om eten dan men toen waarschijnlijk ook at klaar te maken. Deze workshop is vooral op de kooktechnieken gericht en niet op het koken van een maaltijd.

Duur: 2-3 uur, 1-15 deelnemers

€150

 

 

Visleer looien

Leer? Van vis? Jazeker! Van de resten die meestal weggegooid worden bij de visboer, kunnen nog prachtige spullen gemaakt worden! Hoewel het onduidelijk is of men in de prehistorie veel gebruik gemaakt heeft van visleer, is het logisch dat ze alle materialen die ze voor handen hadden gebruikten. Dus wil jij in hun voetstappen treden en ervaren hoe het is om een vissenhuid van afval tot mooi stuk leer te maken? Dan is deze workshop wat voor jou!

Duur: 4 uur, 1-10 deelnemers

€ 200

 

 

Vuur maken

Vuur maken spreekt eigenlijk voor zich. Een geweldige activiteit waarbij je na veel concentratie en wat geduld, een bulderende vlam in handen hebt. In deze workshop gaat het voornamelijk om het vuur aankrijgen op manieren die men in het verleden ook had. De verschillende vuur technieken worden behandeld, en er kan uitgebreid geoefend worden. Deze workshop vindt uiteraard buiten plaats.

Duur: 3 uur, 1-15 deelnemers

€ 150

 

 

De prijzen voor de workshops zijn excl. reiskosten van de workshopleider naar de gewenste locatie en incl. materiaal en BTW.

Ben je helemaal enthousiast geworden en wil je een workshop boeken? Neem dan contact op via info@toentertijde.nl. Uiteraard is het ook mogelijk om deze workshops te boeken bij uw bedrijf of museum. Neem dan contact op voor de mogelijkheden.

0 Comments